SUBLIIMIT TULKINNAT-SUBLIMA TOLKNINGAR

”Todellista ja tuttua, huvittavaa ja pelottavaa kaikessa yksinkertaisuudessaan, samanaikaisesti. Tämä on hyvä yhteenveto tunnelmista, joiden kanssa poikkitaiteellinen projekti ”Subliimit tulkinnat – Sublima tolkningar” työskentelee.”

Sant och bekant, roande och skrämmande i all enkelhet, samtidigt. En bra sammanfattning av stämningarna som det tvärkonstnärliga projektet “Sublima tolkningar – Subliimit tulkinnat” arbetar med.

Ylva Pereira, Svenska Yle

Monitaiteellinen projekti Subliimit tulkinnat on kuvataiteilija Pauliina Pesosen ja kirjailija Jolin Slotten vastalause uutisten näennäiseen objektiivisuuteen. Pesonen ja Slotte hakevat uutisvirrasta subliimia tunnetilaa ja tarkastelevat samalla  miten uutisjournalismi, jonka tarkoitus on välittää faktaa, usein kuitenkin vetoaa tunteisiin. Tunteisiin vetoaminen on retorinen keino muiden joukossa, mutta myös yksi olennainen osa populismia ja klikkausjournalismia. Työstämällä subliimeja tulkintoja Pesonen ja Slotte tutkivat millä tavalla uutiset vaikuttavat meihin.

Subliimit tulkinnat on nopeaa reagointia, mutta antaa tilaa myös hitaudelle, uutisten kanssa leikkimiselle ja räävittömille tulkinnoille. Samalla projekti kyseenalaistaa yhteiskunnassa vallitsevaa uutisähkyä.

Pesonen ja Slotte työskentelevät monitaiteellisesti ja työskentelytapa vaihtelee. Etusijalla on konsepti ja teosten teema. Tähän mennessä he ovat toteuttaneet niin installaatioita, videoita kuin ristipistostöitäkin, kun ne ovat olleet aiheelle sopiva materiaali tai tapa työskennellä.

Subliimit tulkinnat on poikkitaiteellinen projekti, virtuaalinen näyttely, performanssi ja näyttely. 

Subliimit tulkinnat – Sublima tolkningar – Sublime interpretations -projekti toteutuu kolmikielisenä verkkonäyttelynä joka kuukauden kuudentena päivänä.

Vuosina 2014-2021 projektilla on ollut 17 näyttelyä. Työryhmä Pauliina Pesonen ja Jolin Slotte on vetänyt neljä projektiin liittyvää työpajaa/koulutusta ja sitä on esitelty pohjoismaisissa seminaareissa.

Vuonna 2018 työryhmä julkaisi kirjan ”Alla dessa döda ögön – Kaikki nämä kuolleet silmät” ja se valittiin Helsingin kirjamessuilla ”Den snyggaste boken i Svenskfinland”- voittajaksi. Se oli myös Hämeenlinnan pääkirjaston “Vuoden paras taidekirja”- palkintoehdokas. Kirja sai loistavat arvostelut. Kirjan pohjalta on tehty animaatio jota on esitetty osana runoperformanssia kuudella eri paikkakunnalla. Lisäksi kirjan aukeamista tehtiin itsenäiset teokset joiden pohjalta järjestettiin kaksi näyttelyä.

Projektin teoksia on esitelty mm. Nocturnon sivuilla ja Astra-lehdessä. Projektista on kirjoitettu yhteensä 13 lehtijuttua. Yhteensä hankkeen aikana on syntynyt mm. 50 videoteosta, 40 valokuvan sarja, 33 maalausta, 40 kollaasiteosta, 5 tekstiteosta, 3 ristipistoteosta, 2 seinämaalausta, 6 installaatiota, 2 osallistavaa teosta, yksi musiikkikappale sekä yksi kuoroteos. Koneen säätiö tuki taideprojektia vuosina 2014-2019.

Keväällä 2021 Subliimit tulkinnat oli mukana ”Peilissä – valokuvaperformanssi” –näyttelyssä MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla. Näyttelyssä oli teoksia 50 taiteilijalta 15 eri maasta. Subliimit tulkinnat oli neljän nykytaideduon ”Happea, heliumia” -näyttelyprojektissa toukokuussa Poriginal Galleriassa, Porissa, heinäkuussa Taidetila Toinilassa, Petäjävedellä ja Tampereella Kulttuuritalo Laikussa elokuussa 2021.

Tällä hetkellä työparilla on uusi kirja työn alla.

Projektin taustaa ja teokset löytyvät sivuilta:

https://subliimittulkinnat.com/