YHTEISÖTAIDE

Mummon ja mun kuvia, Taidetestaajat, Hämeenlinna taidemuseo, 2017

Kuvia Hämeenlinnan Taidemuseon Taidetestaajat ”Mummon ja mun kuvia” pajoista. Nuoret äänestivät etukäteen versioitavat museon kokoelmateokset. Yli tuhat nuorta toteutti seinämaalaukset sekä pienoisveistoksia opastuksen lomassa. Pajoista tehtiin time lapse-videoita dokumentaatioksi.

Hyvä porukka-työpajat omaishoidettaville, Kulttuurikeskus Piipoo, Kuuselan Palvelukeskus, Tampere, 2017

Ohjaajina kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja yhteisötaiteilija, teatteri-ilmaisun ohjaaja Riku Laakkonen.

– Kun luin lehdestä, että muumimuseo joutuu muuttamaan taidemuseon alakertaan ja että Lepolasta loppuu päiväkotitoiminta, ajattelin heti, että muumit voisivat muuttaa pysyvästi tänne Härmälään, kertoo yksi taiteilijoista ja teoksessa kuvatuista kantajista, Esko Ronkainen.

Lehtijuttu Ylellä luettavissa tästä.

Luonnossa- työpajat ja näyttely, VAPRIIKKI, 2012

LUONNOSSA –kineettistä taidetta valmistavilta luokilta. Taidekaaren lasten teosten näyttely 13.1. – 19.2.2012 museokeskus Vapriikin galleriakäytävällä. Näyttelyn teokset ovat syntyivät Taidekaari-kulttuurikasvastusohjelman kuvataidetyöpajoissa. Työpajoihin osallistuneet oppilaat olivat maahanmuuttajaoppilaita Tampereen kaupungin perusopetuksen valmistavasta opetuksesta. Luonnossa kulttuurikasvatus-kokonaisuuteen kuului syyslukukaudella 2011 vierailu kuva- arkistoon ja työpajat luokassa. Kuva-arkistosta valittiin luontoaiheisia valokuvia kuvataidetyöskentelyyn. Näin oppilaat tutustuivat kuvataiteen kautta suomalaiseen luontoon ja sen eläimiin. Teoksiin oppilaat valitsivat heitä kiinnostavia eläinhahmoja suomalaisesta luonnosta. Eläinhahmoista työstettiin luokan yhteiset kineettiset taideteokset. Taidepajojen suunnittelu, ohjaus ja näyttelyidea kuvataiteilija Pauliina Pesonen. Kuva-arkisto: Riitta Kela. Museolehtori, TAITE: Tiina Piispanen

Maisemissa-työpajat ja näyttely, Taidekaari, Vapriikki,Tampere, 2010

Syksyllä 2009 tamperelaisissa ala- ja yläkouluissa aloitti koulunkäynnin yli 100 ulkomailta Suomeen muuttanutta koululaista. Maahanmuuttaneet lapset ja nuoret aloittavat tutustumisen suomalaiseen kulttuuriin, kouluun ja kieleen nk. valmistavassa opetuksessa. Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelma tarjosi heille lukuvuonna 2009 kuvataidetyöpajoja sekä vierailun museokeskus Vapriikkiin ja sen kuva-arkistoon. Tämä kokonaisuus kantoi nimeä Maisemissa, ja näyttelyssä esillä olleet työt olivat siihen osallistuneiden lasten ja nuorten tekemiä. Työpajoissa oppilaat rohkaistuivat ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan kuvataiteen keinoin. Kuva-arkistovierailulla tutustuttiin kuvien kotiin ja paikallishistoriaan.  Arkistosta valituista valokuvista tuli osa työpajoissa luotuja ”maisemia”.  Näihin maisemiin sijoitettiin seikkailemaan paperinukkeminä. Vapriikin Tammerkoski-näyttelyssä tutkailtiin Tampereen maisemia ennen ja nyt sekä erilaisia tamperelaisia ilmiöitä. Kuvataidepajojen suunnittelu, ohjaus ja näyttelyidea kuvataiteilija Pauliina Pesonen. Kuva-arkisto:museoamanuenssi Riitta Kela ja museolehtori Aino Nissinaho, Taidekaari: museolehtori Tiina Piispanen

kotona-kokonaisuus, Taidekaari, Tampere, 2013

Lehtiartikkeli Tampereen Aterian Porina-henkilöstölehdessä 21.11.2013

Härkösen Pirkko Pohjois-Hervannan keittiöstä vihjasi, että heillä on valmistavalla luokalla menossa kiinnostava ruokaan liittyvä taideprojekti. Opettaja Sakari Ilkan oppilaat olivat askarrelleet upeita kolmiulotteisia ruoka-annoksia ja ikuistivat ne aidossa ympäristössä eli ruokasalissa.

Ruoka-aiheinen työpaja valmistaville luokille on Taidekaaren järjestämä ja sitä vetää kuvataiteilija Pauliina Pesonen. Pauliina kertoo, että kaikki lapset lähtivät innolla mukaan rakentamaan lempiruokaansa ja miettimään millainen olisi hieno päivällinen. Ei mikään huono saavutus, kun kyseessä on porukka eri puolilta maailmaa kotoisin olevia vilkkaita 7-vuotiaita.  Joiltain suomi sujuu jo aika hyvin ja osa taitaa muutaman sanan, mutta energiaa riittää kaikilla.

Pauliina kuvaa lapsia ”ruokailemassa” valmistamiaan annoksia. Juomalaseihin on sekoitettu vesiväreillä ”mehua”. Kaikkien riemuksi Pauliina jakaa lapsille pienet kamerat ja he saavat kuvata omaa annostaan ja toisiaan. Opettaja huolehtii, etteivät lasit kaadu kuvaustohinassa, huomauttaa kyynärpäistä pöydällä ja taivuttelee yhtä itsepäistä neitiä leikkimään muiden mukana.

– Kuvittele, että olet ruokapöydässä ja suurin osa ruokalajeista on sinulle tuntemattomia. Maut ovat uusia. Pöytätavat tuntuvat oudoilta, opettaja Sakari Ilkka valottaa useimpien oppilaidensa lähtötilannetta. Hänen mielestään ruokailun ja ruoan rooli on kotouttamisessa merkittävä – Eri kulttuureista tuleville lapsille ruokailu on hyvä keino opettaa suomalaisia tapoja ja sopeuttaa arkeen. Opettelemme yhdessä alusta lähtien hyvät ruokatavat emmekä tingi niistä. Käytämme haarukkaa ja veistä ja kuorimme perunat. Se on osa ruoan kunnioitusta ja arvostusta.

Sakari on tyytyväinen Pauliinan työpajaan ja ylpeä aktiivisista oppilaistaan.  – Aika jännää, että kaikki lapset tekivät hyvin terveellisen näköistä leikkiruokaa,  hän lisää. Lautaset on tosiaan täytetty oikeaoppisesti paperisella salaatilla ja huovutetulla vesimelonilla ja täydennetty kankaisella kebab-rullalla tai kevätkääryleellä. Lisäkkeenä on useimmiten lankanuudeleita. Harmi, ettei näitä voi syödä!